Beste Hanne

Beste Hanne,

Ik las dinsdag op de website HbvL over je petitie voor meer parkeerplaatsen aan de PXL. Laat ik beginnen met te zeggen dat ik alle begrip heb voor je bezorgdheid. We willen allemaal zo snel en comfortabel mogelijk op onze bestemming geraken en dat is hoe langer hoe minder vanzelfsprekend. Het probleem dat je aankaart is met andere woorden terecht. Maar de oplossing die je voorstelt is verre van ideaal. Ik probeer even uit te leggen wat ik bedoel.

Als je, zoals jij, dagelijks vanuit Tongeren naar Hasselt moet komen, kan ik me voorstellen dat de auto daarvoor de beste oplossing lijkt. Je kan daarmee immers op gelijk welk moment snel en comfortabel van deur tot deur rijden. Het vervelende is echter dat we met die schijnbaar ideale oplossing op individueel niveau, collectief gezien net het omgekeerde bereiken. We veroorzaken files, vervuilen de lucht, vinden geen parking in de buurt, etc..

Nu kunnen we proberen de files op te lossen met extra rijstroken, de ongezonde lucht met elektrische auto’s en de parkeerproblemen met bijkomende garages en parkings. Maar de trieste realiteit is dat we daarmee niet raken aan de kern van het probleem, namelijk dat de ruimte, zeker in onze steden, beperkt is en dat we daar dus zorgvuldig mee moeten omspringen.

Wist je dat een geparkeerde auto 10 keer meer plaats inneemt dan een geparkeerde fiets. Al rijdend heeft een auto per vervoerde persoon zelfs 20 (!) keer meer plaats nodig dan een fietser of een bus. In een stedelijke context waar de woondensiteit stijgt en de verkeersdrukte blijft toenemen, is dit een niet te negeren vaststelling. Een stad die wordt ontworpen op maat van de voetgangers, de fietsers en het openbaar vervoer  heeft meer ruimte voor pleinen en groen en is meteen ook grotendeels bevrijd van files en vuile lucht. Kan je je voorstellen hoeveel  aangenamer en veiliger het dan zou zijn om in Hasselt te wonen en te (komen) studeren?

De duurzame oplossing voor jouw (en ons!) probleem lijkt daarom dat we onze mobiliteitsgewoonten in vraag durven stellen. Laten we onze onderwijsinstellingen en ons bestuur niet oproepen om meer parkeerplaatsen te voorzien. Laten we hen oproepen om er voor te zorgen dat wij vlot, veilig en aangenaam op onze bestemming geraken, te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Ik vond het nuttig dat even mee te geven.

Tenslotte nog dit. Ik wou mijn brief aanvankelijk beginnen met de vaststelling dat we in mijn tijd altijd met de fiets of de bus naar de (hoge)school gingen, maar dat zou oneerlijk geweest zijn. Wij gebruikten in de jaren ’90 de fiets voornamelijk omdat we als student geen auto ter beschikking hadden. Eerlijk is eerlijk. Bovendien gaat het ook niet over het verleden, maar over de toekomst. Niet over ‘mijn tijd’, maar over ‘jouw tijd’. En de toekomst wordt hoe we het ook draaien of keren, in hoge mate bepaald door de keuzes die jij en ik nú maken.

Met vriendelijke groeten,

 

Bart Vangeebergen

PS: Als je je op 5 oktober kan vrijmaken, kom dan zeker eens luisteren naar het kopstukkendebat over mobiliteit in het Hasselt van de toekomst. Ik zal daar ook zijn, samen met de goede mensen van FietsfrontHasselt. We kunnen dan samen een glas drinken op de toekomst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close